Gränslöst arbete

Att arbeta på distans har nog för många blivit allt från det nya okända till den nya vardagen. Distansarbete har många för- och nackdelar som är viktiga att beakta.

Upplevs distansarbete verkligen som ett mer flexibelt arbetssätt eller bidrar det snarare mer till ett gränslöst arbete? En tanke värd att fundera på.

Det krävs mycket av såväl medarbetare som chefer att nå framgång med att arbeta på distans. Många lägger stor tilltro till teknik och digital utrustning, men det krävs också tydliga ramar och strukturer för att uppnå motivation, prestation och välmående.

Dagens rådande och utmanande situation med Covid-19, utmanar oss alla på olika sätt. Aaron Antonovsky’ begrepp ”KASAM – Känsla Av SAMmanhang”, förklarar människors varierande förmåga att hantera stress och ses som ett mått på hälsa. Att jobba på distans  är en riskfaktor som minskar individers känsla av sammanhang. Detta kan i sin tur bidra till en negativ effekt på motivation, tilltro till sina kollegor och chef samt arbetsglädje. En riskfaktor som skapar otydliga förväntningar och ökad stress.

Här blir det också viktigt att säkerställa tydlig gräns mellan arbetsliv och privatliv. Samt, strategier för att upprätthålla en god balans för ett hälsofrämjande arbetsliv.

Individer som utsätts för arbetsmiljöproblem riskerar att utveckla sjukfrånvaro på grund av stressrelaterade faktorer. Genom att identifiera såväl riskfaktorer som friskfaktorer kan företag förebygga och förhindra onödiga och kostsamma sjukskrivningar. Några friskfaktorer som lyfts fram som framgångsfaktorer är:

  • Ett gott ledarskap (rättvist, stödjande, inkluderande)
  • Tydliga mål
  • Balans mellan krav och kontroll i arbetet samt mellan ansträngning och belöning

Några tips på områden för att få ett distansarbete att fungera, är att se över och utveckla strategier kring:

  • Digital arbetsmiljö
  • Kommunikation
  • Struktur, rutiner och prioriteringar
  • Policies
  • Relationsbyggande ledarskap

Vill du också skapa hållbara strategier och förutsättningar att jobba flexibelt, smart och hållbart?

Vi på Sumeto hjälper dig gärna med att skapa förutsättningar för att uppnå ett hållbart, lönsamt och framgångsrikt arbetssätt och företagande.

Du kanske även gillar

Skapa bättre förutsättningar till framgång

Businessguiden

Ett framgångsrikt företagande kräver rätt förutsättningar, målmedvetenhet och engagemang. Här har vi tagit fram en guide för dig som är intresserad av att skapa bättre förutsättningar till ett framgångsrikt och hållbart företagande.

Implementeringsguiden

En lyckad implementering av nya arbetssätt, rutiner, system med mera kräver rätt förutsättningar och ett bra implementeringsarbete. Här har vi tagit fram en guide för dig som är intresserad av att skapa bättre förutsättningar till en framgångsrik implementering.

Lyckas bättre med implementering

Alla våra inlägg

Gränslöst arbete

Att arbeta på distans har nog för många blivit allt från det nya okända till den nya vardagen. Distansarbete har många för- och nackdelar som

Läs mer »

Återhämtning

Våren har minst sagt varit en utmanande tid med många stressfaktorer att hantera och för många en vardag att vänja sig vid. Nu närmar sig

Läs mer »

Krishantering

Coronaviruset, Covid-19, är idagsläget den mest omtalade kris som världen står inför att hantera. Vilka utmaningar skapar Covid-19 för företag, chefer och medarbetare och hur

Läs mer »
Inga fler inlägg att visa

Tack för visat intresse! Vi hoppas du får en fortsatt härlig dag och vi vill även passa på att hälsa dig välkommen att kontakta oss för att se hur vi kan hjälpa dig ytterligare.

Hej!

Vad kul att du vill komma i kontakt med oss! Vi tror på det personliga samtalet och goda relationer. Du är välkommen att lämna dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss för att ta nästa steg tillsammans.

Jag är intresserad av:

Hämta Businessguiden

Vad kul att du är intresserad av vår Businessguide! Fyll i dina uppgifter så skickar vi den till dig.

Businessguiden

Hämta Implementeringsguiden

Vad kul att du är intresserad av vår implementeringsguide! Fyll i dina uppgifter så skickar vi den till dig.

Implementeringsguiden

Tack!

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer inom kort.

SUMETO

Tack!

Vi skickar Businessguiden till din e-postadress inom ett par minuter.

Businessguiden

Tack!

Vi skickar Implementeringsguiden till din e-postadress inom ett par minuter.

Implementeringsguiden