Semestern är snart här och innan lugnet, kommer stormen.

Så här kan du förebygga stressen

Det är generellt sätt vanligt att arbetsbelastningen tenderar till att öka lite inför en kommande ledighet, och desto mer tydligt inför en lång semesterledighet.

Det kan vara värt att planera för detta då vi även vet att det tar kroppen ca 1-2 veckor för att mentalt gå ner i varv och kunna återhämta sig under ledigheten på bästa sätt.

Det viktigt att se över vilka förutsättningar som finns både på organisation- och individnivå, för att kunna förebygga denna vanliga arbetsrelaterade stressen som många upplever.

Generellt sätt brukar man tala om att en frisk arbetsplats med god arbetsmiljö, kännetecknas bland annat av att ha balans mellan arbetsliv och privatliv. Dessutom, att det är balans mellan det som krävs i arbetet med de resurser som finns tillgängliga för att genomföra arbetet. Att ha högre krav än resurser resulterar i hög arbetsbelastning och stress.

Några exempel på generella tecken på hög arbetsbelastning och stress:

 • Omfattande övertid
 • Högt arbetstempo och intensitet under långa perioder
 • Hög personalomsättning
 • Arbetsskador och sjukfrånvaro
 • Tar sällan eller aldrig raster

Det är viktigt att ha både kunskap om riskfaktorer och att prioritera att jobba mot att skapa friskfaktorer för att både förebygga ohälsa och stress. En framgångsrik och lönsam arbetsplats har en god arbetsmiljö som kännetecknas av bland annat motiverade, friska medarbetare som presterar med hög arbetsglädje.  

Här kommer några tips på hur du kan effektivt jobba strukturerat för att förebygga stress och bättre njuta av semestern:

 • Diskutera och planera tillsammans i verksamheten hur ni skall arbeta effektivt med ”nedvarvningen” inför ledigheten
 • Gör en prioriteringslista för saker som måste göras klart och vad som kan tas upp efter sommaren
 • Gör en ansvarslista på vem som ansvarar för konkreta saker
 • Skapa en egen tydlig checklista för dig själv om alla saker du behöver avsluta och göra klart för att kunna gå på semester samt avsätt tid i kalendern för varje moment
 • Gå igenom och rensa din inkorg – skapa tydliga mappar (göra, delegera, rensa, spara)
 • Planera för strategier för eventuella saker som kan dyka upp under semestern
 • Planera och förbered inför ”uppvarvningen” för allt som måste göras direkt efter semestern
 • Skriv ner alla lösenord och inloggningar så det blir lättare att komma igång efter semestern
 • Ställ ordning din arbetsplats och kontor
 • Ställ in ”På semester” meddelande på mail och mobil
 • Njut av semestern och varva ner genom att koppla bort arbetet

Människan i centrum, är en av våra värderingar på Sumeto. Vi tror på vikten att skapa rätt förutsättningar i alla led i en verksamhet för att på bästa sätt nå framgång.

Vill du öka dina kunskaper och förutsättningar i att skapa en god arbetsmiljö? Vi hjälper företag att skapa både hållbara och lönsamma verksamheter? Kontakta oss gärna så berättar vi mer hur vi hjälper andra till god arbetsmiljö.

Du kanske även gillar

Implementeringsguiden

En lyckad implementering av nya arbetssätt, rutiner, system med mera kräver rätt förutsättningar och ett bra implementeringsarbete. Här har vi tagit fram en guide för dig som är intresserad av att skapa bättre förutsättningar till en framgångsrik implementering.

Lyckas bättre med implementering

Alla våra inlägg

Gränslöst arbete

Att arbeta på distans har nog för många blivit allt från det nya okända till den nya vardagen. Distansarbete har många för- och nackdelar som

Läs mer »

Återhämtning

Våren har minst sagt varit en utmanande tid med många stressfaktorer att hantera och för många en vardag att vänja sig vid. Nu närmar sig

Läs mer »

Krishantering

Coronaviruset, Covid-19, är idagsläget den mest omtalade kris som världen står inför att hantera. Vilka utmaningar skapar Covid-19 för företag, chefer och medarbetare och hur

Läs mer »
Inga fler inlägg att visa

Tack för visat intresse! Vi hoppas du får en fortsatt härlig dag och vi vill även passa på att hälsa dig välkommen att kontakta oss för att se hur vi kan hjälpa dig ytterligare.

Hej!

Vad kul att du vill komma i kontakt med oss! Vi tror på det personliga samtalet och goda relationer. Du är välkommen att lämna dina kontaktuppgifter nedan så hör vi av oss för att ta nästa steg tillsammans.

Hämta Implementeringsguiden

Vad kul att du är intresserad av vår implementeringsguide! Fyll i dina uppgifter så skickar vi den till dig.

Tack!

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer inom kort.

SUMETO

Tack!

Vi skickar Implementeringsguiden till din e-postadress inom ett par minuter.